Arquitectura Viva
Wednesday, December 02, 2020
17/11/2020

Josep Mª Julià Capdevila, EMAV Can Batlló in Barcelona

 
Since its birth in 1878, the Can Batlló compound and La Bordeta quarter share a long history of growth and transformation with Barcelona. The city’s industrial heyday saw the complex expand and new buildings rise. Over time, however, these fell into disuse, culminating in a recent community-led initiative to repurpose the largely abandoned structures.

This project, which develops the programme for a media school in the compound’s 7th nave, is the cornerstone of a larger effort to open Can Batlló to the Gran Vía and the greater public.

In approaching this project, the first step was to respect the architectural heritage of the building, maintain its original typological traits and make the additions completely reversible. The smaller and repeated elements are placed on the ground floor, where the modular pillar structure was adapted and reconverted into a series of classrooms; the larger pieces are on the first floor, because the trusses lend themselves to wider and more open spaces. The project offers at all times a clear and differentiated reading of the existing industrial architecture and the new uses.

The project, likewise, takes full advantage of the ground floor’s height, where a two-storied central structure has been installed. On its first level, this piece houses the classrooms, and, on the second, the administrative offices. The structure’s strategic location, in turn, organizes the surrounding areas, which include a reception, a media library and student lockers. Their permeability, at the center and at the ends, offers multiple spaces for encounter and alternate itineraries.

A similar structure was installed on the first floor. The piece itself houses radio booths, practice rooms, changing rooms, and photography studios. However, since it occupies only half a bay, it also generates an open area that can be alternately used as a foyer, a working area for students or as an exhibition gallery. The floor’s second bay, in contrast, is home to a TV set, a theater and a cinema. All of these require large structural spans and absolute acoustic insulation.

The side volume attached to the buildings is preserved and houses the main lobby, the vertical communication cores, bathrooms, and mechanical installations. Two additional stairs at the edge of the building function ordinarily to communicate the different floors and as access to the roof for maintenance works.
At the Threshold

At the Threshold

Luis Fernández-Galiano
AV Monografías 227_228 - CASAS EN DETALLE AV Monographs
analyzes in each issue a theme related to a city, a country, a tendency or an architect, with articles by leading specialists complemented by commentary on works and projects illustrated in detail. Published bilingually, with Spanish and English texts placed side by side.
Arquitectura Viva 228 - JOSÉ MARÍA SÁNCHEZ Arquitectura Viva
covers current topics, taking stock of recent trends in set sections: cover story, works and projects, art and culture, books, technique and innovation. From 2013 on, monthly and bilingual, with Spanish and English texts printed side by side.
AV Proyectos 100 - MAD ARCHITECTS AV Proyectos
is the third member of the AV family: a bilingual publication essentially focussed on design projects (with special attention on competitions and construction details), heretofore only laterally dealt with in the other two magazines.
;
Arquitectura Viva SL - Calle de Aniceto Marinas, 32 - E-28008 Madrid, España - Ph: (+34) 915 487 317 - Fax: (+34) 915 488 191 - AV@ArquitecturaViva.com
Política de cookies - Aviso Legal - Condiciones de contratación - RSS