Arquitectura Viva
Monday, July 06, 2020
04/06/2013

Alberto Campo Baeza: Advisory Board Building in Zamora

 
A plot across from the Romanesque Cathedral of Zamora was the place chosen for the construction of the headquarters of the Advisory Board of the regional government of Castilla y León. The competition held produced a winning proposal that stems from a reflection upon building in historic centers. The scheme is radical in approach: a stone wall pierced by just a few openings surrounds a garden where a light glass box rests. The wall is wrapped around the whole plot following the contours of the kitchen garden of the old convent, and goes up as high as the building. The color of the stones used to build this wall matches exactly that of the cathedral and the historic city fabric, and its detailing and width is also similar to that of the cathedral’s stone. The few openings have been distributed strategically to offer views of the garden.

The building’s program adapts well to this layout, giving the advisory board staff a quiet space for work as well as the security needed, with a strict control of both views and access. Since the stone walls guarantee security, the building’s facade can be entirely transparent, allowing the interior spaces to open up to the garden around them. The perimeter wall transforms the plot into a large stone box, closed to the surrounding views but open to the sky and dotted with several trees to create an introverted garden presided by a modern building.

The glass facade is built with extraclear glass sheets measuring 6x3 meters, joined with structural silicone and hardly anything else, as if entirely made of air. The sheets are arranged vertically, in such a way that they take up the full height of the building. The trihedral angles of the box are completely glazed, further emphasizing the search for transparency. The glass is simple, with no air cavity because this is achieved with a double glass facade whose sheets have enough distance to allow a person to move between them. This gap performs as an active climate control system which allows to adjust temperature, moisture and interior air circulation. It is able to retain heat in winter (greenhouse effect) and to release it and protect the building in summer (ventilated facade). In this way the facade is active with regards to the climate and at the same time entirely transparent to eliminate barriers between the interior spaces and the exterior.

Architects
Alberto Campo Baeza,
Pablo Fernández Lorenzo,
Pablo Redondo Díez,
Alfonso González Gaisán,
Francisco Blanco Velasco
AV Monografías 225 - AIRES MATEUS AV Monographs
analyzes in each issue a theme related to a city, a country, a tendency or an architect, with articles by leading specialists complemented by commentary on works and projects illustrated in detail. Published bilingually, with Spanish and English texts placed side by side.
Arquitectura Viva 225 - VIDA Y VIRUS Arquitectura Viva
covers current topics, taking stock of recent trends in set sections: cover story, works and projects, art and culture, books, technique and innovation. From 2013 on, monthly and bilingual, with Spanish and English texts printed side by side.
AV Proyectos 98 - FALA AV Proyectos
is the third member of the AV family: a bilingual publication essentially focussed on design projects (with special attention on competitions and construction details), heretofore only laterally dealt with in the other two magazines.
;
Arquitectura Viva SL - Calle de Aniceto Marinas, 32 - E-28008 Madrid, España - Ph: (+34) 915 487 317 - Fax: (+34) 915 488 191 - AV@ArquitecturaViva.com
Política de cookies - Aviso Legal - Condiciones de contratación - RSS